Защо трябва да се движим ?

„ Здравето на човек може да се съди по това, от какво взима две наведнъж – хапчета или стълби„ – Джоан Уелш

  Безспорно един от най – важните фактори за доброто здраве е движението. Но защо това е така?

Първо трябва да уточним факта, че физическа активност не означава само спорт. Това понятие включва всички дейности, свързани с движение, чрез които е налице разход на енергия. Това например е ходене, изкачване на стълби, работа в градината, дори и почистването на дома. Разходът на енергия от готвене , например, е 121 калории за 60 минути, а от миене на прозорци – 187 калории за същото време.

Установено е ,че спортът подобрява мозъчната функция като стимулира притокът на кислород и кръв към мозъка.

Също така подобрява настроението, тъй като повишава чувствителността към хормоните серотонин и норепинефрин. По време на спорт се отделят и ендорфини, които са отговорни за положителното настроение.

При възрастни хора движението повишава умствената функция и енергията. Липсата на редовна физическа активност е причина за хронични заболявания. Доказано е, че редовното физическо натоварване подобрява чувствителността към инсулин, понижава кръвното налягане и нивата на мазнини в кръвта.

Ежедневното ходене увеличава плътнсотта на костната система и предпазва от осеопороза.

През летния сезон движението и излагането на слънчева светлина са изключително полезни за синтезирането на витамин D. Който от своя страна е от съществено значение за оптималното състояние на костите.

Да не забравяме , разбира се и ролята на спорта за по – добрия и качествен сън. По проучвания при ежедневно движение се подобрява качеството на съня с над 60%.

Обездвижването от своя страна е един от опасните фактори за ненавременна смърт. Само по себе си то не е опасно за здравето, а последствията от него - затлъстяване, диабет, хипертония, метаболитен синдром.

„ Някои хора казват, че нямат време да тренират. Напротив – ние нямаме време да не го правим!” – Стивън Кови

       

 

Категория: